search

Ocet jabłkowy 500ml

Cena: 30,00 zł
Brutto Produkt Dostępny + Wysyłka w 24 h!

Nasz ocet jabłkowy, produkowany z polskich, jabłek podlega naturalnej fermentacji (6%). Ma żółto-brązowe zabarwienie, jest lekko mętny i wyróżnia go charakterystyczny kwaśny octowy smak i zapach jabłek.

Głównym składnikiem octu jabłkowego jest kwas octowy oraz kwas mlekowy. Zawiera enzymy oraz pektyny. W jego składzie znajdziemy także aminokwasy, związki polifenolowe, kwas foliowy i sporą dawkę beta-karotenu. Ocet jest bogatym źródłem pierwiastków takich jak: potas, sód, fluor, żelazo, fosfor, magnez, mangan i wapń

Ilość

Historia pozyskiwania octu jabłkowego sięga 5 tys. lat, p.n.e. Jego lecznicze właściwości znane i wykorzystywane były przez przez starożytne kultury: egipską, babilońską, chińską, grecką i rzymską. Stosowano go wówczas głównie na poprawę odporności oraz do pobudzenia krążenia i oczyszczania wątroby.

Hipokrates określany mianem Ojca Medycyny zalecał stosowanie octu w dolegliwościach dróg oddechowych, królowa Kleopatra nie tylko brała w nim kąpiel, ale i piła rozcieńczony, dzięki czemu słynęła ze smukłej figury i dobrego zdrowia, a rzymscy legioniści w połączeniu z wodą, skutecznie gasili nim pragnienie.

Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach. Wykorzystywany jest powszechnie w kuchni, jako dodatek do wielu potraw, głównie sałatek i dań mięsnych.

Cudowną moc octu doceniono także w średniowieczu. Królował na stołach, jako panaceum ułatwiające trawienie tłustych i ciężkich potraw oraz zapobiegał problemom gastrycznym. Stosowano go również do konserwacji jedzenia, a podczas wojen do opatrywania ran.

OC-500ML
970 Przedmioty

Opis

Pojemność
0,5 ml
Kraj pochodzenia
Polska
Region pochodzenia
Roztocze
Data przydatności
6 miesięcy
Przechowywanie
Lodówka, 4-10 St. C.
Naturalny osad
Tak