Przygotowując posiłki, często zastanawiamy się, czy w ogóle istnieje takie pojęcie jak zdrowe smażenie? Na jakim oleju smażyć na diecie, aby żywność nie była dla nas toksyczna, za to bogata w wartości odżywcze? Wiemy przecież, że podsmażenie przypraw na początku gotowania napełnia dom pięknym aromatem i wydobywa z potraw ich prawdziwy smak. Obsmażanie mięsa przed pieczeniem często jest konieczne, bo przez to nabiera ono kruchości i soczystości. A nawet jeśli od czasu do czasu mamy ochotę na tradycyjnego kotleta, możemy zaspokoić nasze kubki smakowe bez większych szkód dla organizmu. Zatem, na jakim oleju najlepiej smażyć na diecie?

Spis treści

Zwróć uwagę na punkt dymienia

Jaki olej do smażenia na diecie? Krótka obróbka termiczna

Na jakim oleju najlepiej smażyć w metodzie deep frying?

Na czym najlepiej smażyć na diecie? Podsumowanie

Zwróć uwagę na punkt dymienia

Najzdrowszy olej do smażenia to taki, który jest odporny na wysokie temperatury. Mówiąc innymi słowy: posiada wysoki punkt dymienia. Każdy tłuszcz spożywczy powyżej pewnej temperatury zaczyna się spalać, wywołując chemiczne reakcje będące dla nas mocno toksyczne i rakotwórcze. Niektóre oleje, przykładowo olej słonecznikowy, na zimno posiadają wiele odżywczych właściwości i można na nich smażyć krótko, natomiast niekoniecznie nadają się do głębokiego smażenia. Dla porównania, temperatura dymienia oleju słonecznikowego wynosi 170 stopni Celsjusza, a ryżowego aż 230 stopni Celsjusza. Ten drugi więc będzie do smażenia dużo lepszy. 

Jaki olej do smażenia na diecie? Krótka obróbka termiczna

Jeśli masz ochotę na jajecznicę, możesz bez obaw wybrać do smażenia zwykłe masło, gdyż białko jaja ścina się w niższej temperaturze niż wynosi punkt dymienia masła. Jeśli chcesz krótko podsmażyć warzywa, zrobić naleśniki lub zeszklić cebulę, sięgnij po oleje rafinowane, o zawartości jedno- lub wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Przedstawicielami pierwszej grupy są: oliwa z oliwek i olej rzepakowy, natomiast do drugiej grupy można zaliczyć wspomniany wyżej olej słonecznikowy. Podkreślmy, że chodzi o szybkie, płytkie smażenie, w temperaturze nie wyższej niż 150-170 stopni Celsjusza.

Na jakim oleju najlepiej smażyć w metodzie deep frying?

Smażenie głębokie, to smażenie w tłuszczu o głębokości większej niż grubość danego produktu. Ta metoda obróbki jest popularna na całym świecie, zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. Mówi się, że jest to najmniej zdrowy sposób przygotowywania posiłków, jednak dobierając odpowiedni tłuszcz, możemy sprawić, że głęboko smażone potrawy będą nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe.

Do tego rodzaju posiłków warto wybierać tłuszcze wysokiej jakości, oczyszczone w procesie rafinacji tak, by zawierały jak najmniej nadtlenków i wolnych kwasów tłuszczowych. Punkt dymienia jest równie ważny, dlatego do głębokiego smażenia sprawdzi się już wymieniony olej ryżowy, ale także olej kokosowy, palmowy czy olej z awokado. Wysoki punkt dymienia, bo aż 252 stopnie Celsjusza ma masło klarowane, które oprócz odporności na wysokie temperatury, posiada rząd cennych właściwości. Jest bezpieczne dla osób nietolerujących białka mleka krowiego, wzmacnia układ immunologiczny oraz zawiera kwasy Omega 3, Omega 6 i Omega 9.

Na czym najlepiej smażyć na diecie? Podsumowanie

Na co dzień starajmy się jeść potrawy niewymagające tak zaawansowanej obróbki termicznej, a oleje traktujmy jako zdrowy i pełen witamin element żywienia.

Zdrowe tłuszcze są konieczne do przyswajania witamin i właściwości odżywczych z pokarmu. Do sałatek, past i innych potraw na zimno używajmy bogatego w witaminy oleju konopnego lub wzmacniającego odporność oleju z pestek dyni. Jeśli jednak nie da się uniknąć smażenia, stosujmy się do powyższych rad, a będziemy dłużej cieszyć się efektami skutecznej i zdrowej diety. Mamy nadzieję, że już wiesz, na jakim oleju smażyć na diecie i nie tylko.