search

Olej rzepakowy 500ml

Cena: 38,00 zł
Brutto Produkt Dostępny + Wysyłka w 24 h!

Zachwycamy się oliwą z oliwek, doceniamy olej słonecznikowy, a olej rzepakowy.

Jak mówi przysłowie "cudze chwalicie swego nie znacie". A przecież to właśnie olej rzepakowy ma najdoskonalszy skład kwasów tłuszczowych.

Ilość

Ze względu na wysoką, najbardziej zbliżoną do oliwy z oliwek zawartość kwasu oleinowego, olej rzepakowy bywa nazywany "oliwą północy".

To określenie poza przypisaniem olejowi rzepakowemu równej wartości co oliwie z oliwek, akcentuje lepsze dostosowanie właściwości polskiego surowca do warunków naszej szerokości geograficznej (większa zawartość deficytowych kwasów Omega-3).

Choć rzepak kwitnie na żółto, to ma czarne nasiona i właśnie z nich tłoczy się jeden z najzdrowszych olei na świecie. Niestety, olej rzepakowy nie jest u nas zbytnio doceniany. A szkoda, bo wspomaga pracę mózgu, serca i sprzyja zachowaniu młodości.

Olej rzepakowy jest nam potrzebny z powodu obecności niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych - linolowego (omega-6) i linolenowego (omega-3). Oleje należą do najlepszych źródeł tych substancji. Ale równie ważna jest proporcja między nimi. Najbardziej pożądana to dwie części omega-6 do jednej części omega-3.

Nie jest łatwo utrzymać taką proporcję, bo w pożywieniu mamy nadmiar kwasów omega-6 w stosunku do omega-3. Ale stosunek kwasów 2:1 występuje właśnie w oleju rzepakowym. W popularnym oleju sojowym jest to 7:1, w słynnej oliwie - 10:1, a w chętnie kupowanym oleju słonecznikowym - aż 126:1. Pod względem tej proporcji olej rzepakowy góruje nad wszystkimi innymi, z wyjątkiem lnianego, który ma więcej omega-3 niż omega-6.

Olej rzepakowy zawiera cenny kwas oleinowy

Aż 62 proc. oleju rzepakowego to właśnie jednonienasycony kwas oleinowy. W tym przypadku lepsza jest oliwa, która zawiera 75 proc. tego kwasu. Olej lniany ma go 23 proc,. sojowy - 37 proc., słonecznikowy - 18 proc.

chleb maczany w oleju chleb, miska i olej rzepakowy

Substancje czynne

Po procesie produkcyjnym pozostają w oleju tak zwane substancje niezmydlające się. W ich skład wchodzą związki biologicznie czynne: sterole roślinne i ich estry, tokoferole, karoteny, woski, związki polifenolowe.

Obecność ich w oleju decyduje o tym, że można go zaliczyć do tzw. żywności funkcjonalnej. Sterole roślinne, nazywane też fitosterolami, konkurująć z cholesterolem mogą wspomagać działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi.

Baner witaminy E K A

Sumaryczna zawartość fitosteroli w oleju rzepakowym wynosi około 12mg/g oleju. Występujące w oleju rzepakowym tokochromanole są reprezentowane głównie przez tokoferole. Ich sumaryczna zawartość wynosi około 800mg/kg. Wszystkie tokoferole mają zdolność wychwytywania wolnych rodników i ochrony przed utlenianiem. Ważniejsza ich rolą biologiczną jest to, że posiadają aktywność witaminy E, zwanej witaminą młodości. Olej rzepakowy zawiera znacznie więcej steroli i tokoferoli niż oliwa z oliwek. Substancją typu polifenoli występującą w nasionach rzepaku w największej ilości jest synapina. Związki polifenolowe posiadają zdolność wychwytywania wolnych rodników i pod tym względem współdziałają z tokoferolami zapobiegając utlenianiu i psuciu się oleju.

Najlepszy - tłoczony metodą tradycyjną

Nasz olej rzepakowy tloczony jest na zimno metodą tradycyjną, co sprawia, że składniki oleju zachowują swoje naturalne struktury i właściwości. Podstawę do produkcji olejów stanowi wysokiej jakości zdrowe, czyste i dojrzałe ziarno rzepaku. Jest to piewsze tłoczenie bez filtrowania, rafinacji i ulepszaczy.

To wszystko sprawia, że olej zachowuje wspaniałe właściwości zapachowe, smakowe oraz naturalną barwę. Ludzie starsi rozpoznają w tym oleju smaki dzieciństwa, bo tak kiedyś smakował olej rzepakowy.

Ze względu na charakterystyczny smak i zapach stanowi idealny dodatek do takich produktów jak: kasze, ziemniaki, biały ser, sosy, majonezy czy dresingi do sałatek.

chleb namoczony w oleju rzepakowym na tle miski

RZEP-500ML
582 Przedmioty

Opis

Pojemność
500 ml
Kraj pochodzenia
Polska
Region pochodzenia
Roztocze
Data przydatności
6 miesięcy
Tłoczony na zimno
Tak
Przechowywanie
Lodówka, 4-10 st. C.
Naturalny osad
Tak