Lato tuż-tuż, co oznacza, że przed nami długo wyczekiwany sezon na przepyszne i pełne wartościowych składników odżywczych pomidory, ogórki, i inne warzywa. Jeśli jesteś fanem lekkostrawnych i szybkich do przygotowania posiłków, orzeźwiające sałatki z pysznym dressingiem pełnym witamin i zdrowotnych właściwości na pewno spełnią Twoje oczekiwania. Jaki olej do sałatek wybrać i który typ jest najzdrowszy?

Dlaczego warto dodawać olej do sałatek?

Jeśli zastanawiasz się, dlaczego warto dodawać olej do sałatek, mamy parę argumentów, które przekonają Cię do zaopatrzenia spiżarki w jeden z produktów opisanych poniżej.

Oleje roślinne są bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i nienasyconych kwasów tłuszczowych (takich jak omega-3 i omega-6), które są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego. 

Z tego powodu warto używać olejów roślinnych na co dzień. Sprawdzą się one świetnie nie tylko do smażenia, ale również jako dodatek do pożywnych i zdrowych sałatek. 

Jaki olej do sałatek najlepiej wybrać?

4 najlepszych olejów do sałatek

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy to wyjątkowy produkt, który wspomaga wchłanianie witamin K, E, A i D z żywności. Dzięki wysokiej zawartości kwasów oleinowych, linolenowych i linolowych, pomaga on zadbać o odpowiedni poziom cholesterolu i wspomaga prawidłową pracę nerek.

Jeśli zastanawiasz się, jaki olej wybrać do sałatek, postaw na olej rzepakowy, który charakteryzuje się zdumiewającą zawartością tokoferoli i steroli. 

Co więcej, spożywanie 1.5 łyżki oleju rzepakowego dziennie znacząco obniża ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego wywołanych spożywaniem produktów z wysoką zawartością kwasów nienasyconych.

Olej z pestek dyni

Jeśli chcesz nadać swoim świeżym sałatkom niepowtarzalny aromat, wybierz olej z pestek dyni, który świetnie wspomaga prawidłowe działanie układu krążenia i funkcje obronne organizmu.

Dodatkowo, pestki dyni to bogate źródło błonnika, który pomaga regulować procesy trawienne i zapobiega zaparciom. 

To jeden z najzdrowszych olejów do sałatek, który charakteryzuje się orzechowym smakiem i świetnie sprawdzi się stosowany na zimno.

Olej lniany

Olej lniany to kolejna pozycja w naszym zestawieniu. Jest polecany szczególnie osobom, które cierpią na choroby układu krążenia i serca lub są na nie narażone.

Ten produkt to prawdziwa bomba witaminowa, która wspomaga procesy trawienia, przyspiesza przemianę materii i przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej. Dlatego jest świetną propozycją dla wszystkich osób chcących zrzucić zbędne kilogramy.

Jeśli zastanawiasz się, jaki olej do sałatek wybrać tak, aby dostarczyć swojemu organizmowi wartościowych kwasów γ–linolenowego i omega-3, postaw na nasiona lnu i olej lniany.

Olej słonecznikowy

Zmagasz się z problemami dermatologicznymi i bólami głowy? A może chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu i cukru we krwi? Mamy dla Ciebie pyszny olej do sałatek, który wpływa zbawiennie na skórę i sprawdzi się świetnie nie tylko jako dodatek do potraw, ale również jako kosmetyk.

Olej słonecznikowy to jeden z najlepszych olejów do sałatek. Jest on bogatym źródłem kwasów i witamin E, A oraz B, które wspierają układ odpornościowy, wpływają pozytywnie na samopoczucie i pomagają zwalczać wirusy.

Z czym łączyć oleje do sałatek?

Dorosły człowiek powinien spożywać ok. 25-30g olejów roślinnych dziennie. Warto pamiętać, że nie wszystkie oleje nadają się do smażenia, a typy obfitujące w kwasy wielonienasycone nie powinny być podgrzewane do temperatury powyżej 200°C, ponieważ mogą wtedy wydzielać szkodliwe substancje.

Olej lniany, z pestek dyni, rzepakowy i słonecznikowy są smaczne, zdrowe i dodadzą wyjątkowego aromatu wszelkiego rodzaju sałatkom. 

Jaki olej wybrać do sałatek - podsumowanie

Przed nami sezon na pełne wartościowych składników warzywa, dlatego warto z tego korzystać i spożywać je w nieprzetworzonej formie, na przykład w sałatkach.

Te niskokaloryczne dania są bogatym źródłem błonnika, antyoksydantów i witamin. 

Aby dodatkowo wzmocnić ich zbawienny wpływ na zdrowie, warto kupić naturalny, tłoczony na zimno, najlepszy olej do sałatek, który doda każdej potrawie wyjątkowego aromatu i zamieni ją w prawdziwą bombę witaminową.