Jak zrobić ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy to odmiana octu, która uzyskiwana jest w procesie fermentacji jabłek. Wykorzystywany jest on głównie w kuchni, jako przyprawa, dodatek do potraw lub też jako naturalny konserwant. Posiada on wiele cennych właściwości, które sprawiają, że warto go stosować. Co ciekawe, ocet jabłkowy można wykonać samodzielnie w domu, mając zaledwie kilka składników pod ręką. Jak zrobić ocet jabłkowy? Jakie składniki są do tego potrzebne? Poznaj najlepszy przepis!
Spis treści
Prosty przepis na ocet jabłkowy
Składniki potrzebne na domowy ocet jabłkowy
Jak zrobić ocet jabłkowy krok po kroku?
Kiedy domowy ocet jabłkowy będzie gotowy?
Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek? Przepis babci
Prosty przepis na ocet jabłkowy
Jabłka to owoce, które są dostępne w każdym sklepie, dlatego też zrobienie domowego octu jabłkowego nie jest bardzo wymagające i skomplikowane. Wystarczy zaledwie kilka składników, a także odpowiedni przepis na ocet jabłkowy i każdy będzie mógł cieszyć się własnoręcznie zrobionym roztworem, który znajduje swoje zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Jakie składniki będą potrzebne do wykonania domowego octu jabłkowego?
Składniki potrzebne na domowy ocet jabłkowy siostry Anastazji
Do wykonania domowego roztworu z przepisu na ocet jabłkowy siostry Anastazji będzie Ci potrzebny:
- 1kg bardzo dojrzałych jabłek;
- 1 litr wody;
- 3 łyżki miodu;
- 2 łyżki cukru.
Z zaledwie tych czterech składników można uzyskać przepyszny, domowy ocet jabłkowy. Jak przygotować ocet jabłkowy krok po kroku?
Jak zrobić domowy ocet jabłkowy krok po kroku?
Samodzielne zrobienie domowego octu jabłkowego nie jest wcale skomplikowane — potrzeba do niego zaledwie kilka składników, a także kroków. Od czego należy zacząć?
1. Zagotuj wodę, a następnie odstaw ją na bok, aby ostygła;
2. Do letniej wody dodaj miód i cukier — całość dokładnie wymieszaj;
3. Trzecim etapem jest obranie jabłek, a także odkrojenie nadpsutych części. Wydrąż gniazda z pestkami i usuń ogonek jabłka. Pokrój je na ćwiartki lub mniejsze kawałki;
4. Kawałki jabłek przełóż do dużego słoika, a następnie zalej je wodą z cukrem i miodem. Jabłka nie powinny wystawać ponad poziom wody;
5. Słoik należy przykryć lnianą ściereczką, owinąć gumką recepturką i odstawić w ciepłe miejsce.
Przez pierwszy tydzień należy mieszać roztwór z jabłkami dwa razy dziennie. Po tym okresie należy zaprzestać mieszania i trzymać słoik w ciepłym miejscu przez 4 tygodnie.
Kiedy domowy ocet jabłkowy będzie gotowy?
Ocet jabłkowy jest gotowy po 5 tygodniach od jego zrobienia. Po upłynięciu tego czasu owoce należy odcedzić, a powstały ocet przelać do butelek. Aby roztwór się nie zepsuł, należy przechowywać go w ciemnym i chłodnym miejscu.
Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek? Przepis babci
Ocet jabłkowy z przepisu babci ceni sobie każdy. Dawniej uważano na to, aby nie marnować jedzenia, dlatego też powstał przepis na ocet jabłkowy z obierek. Jak więc go wykonać? Co będzie do tego potrzebne?
- 150 gram obierek i ogryzków z jabłka;
- 1 litr wody;
- 50 g cukru.
Warto zdecydować się na zrobienie octu z tego przepisu, głównie z uwagi na fakt, że nie marnuje się wartościowych części owocu. Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek? Wykonuje się go dokładnie tak samo, jak i klasyczny ocet jabłkowy, na którego przepis podaliśmy wyżej! Wykonanie go więc nie jest ani trochę skomplikowane.