Olej
ze słonecznika

Słonecznik zwyczajny (Helianthus annuus L.) to roślina pochodząca z terenów Ameryki Północnej, gdzie była uprawiana przez rdzennych mieszkańców już około 3 tys. lat p.n.e. Do Europy trafiła w XVI wieku, a jej popularność przypada na XVIII wiek, kiedy to opatentowano tłoczenie oleju z nasion słonecznika. Aktualnie słonecznik uprawiany jest powszechnie na terenie całego świata, zarówno w celach spożywczych jak i ozdobnych. Olej słonecznikowy wykorzystywany jest do produkcji margaryny, a także lakierów czy mydła.

Nasz olej słonecznikowy tłoczony jest metodą tradycyjną, dzięki czemu zachowuje swój bogaty aromat i wartości odżywcze. W jego składzie przeważają kwasy omega-6 stanowiące prawie 60%. Kwasy tłuszczowe z tej grupy pomagają zmniejszyć stany zapalne, odbudowują błony komórkowe i chronią przed chorobami układu krwionośnego.

Olej ze słonecznika to jedno z najlepszych źródeł fitosteroli, aż 325 mg w 100g. Fitosterole obniżają poziom złego cholesterolu LDL oraz w małych dawkach (do 3 g) zapobiegają rozwojowi zmian miażdżycowych. W składzie oleju ze słonecznika znajdziemy także inne minerały takie jak: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód i cynk.

Olej słynie z wysokiej zawartości witaminy E dzięki czemu posiada właściwości przeciwzapalne. Stanowi naturalną barierę ochronną naszych komórek przed wolnymi rodnikami w kwestii ochrony przed oznakami starzenia zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie zapewniając dobrą kondycję procesów poznawczych. Dzięki właściwościom odkażającym pomaga przy dolegliwościach jelitowych, górnych dróg oddechowych oraz podnosi efektywności działania całego systemu odpornościowego. Już w jednej łyżce znajduje się 21% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę u osoby dorosłej.

Witaminy w oleju ze słonecznika:

E

Witamina E

zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia
A

Witamina A

odpowiedzialna za prawidłowy proces układu wzrokowego, pokarmowego i oddechowego
B

Witaminy z grupy B

odpowiedzialne m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego

Olej słonecznikowy w zastosowaniach zewnętrznych

Olej z nasion słonecznika ze względu na wysoką zawartość witaminy E o właściwościach antyoksydacyjnych idealnie sprawdza się w kosmetykach. Podnosi zdolności regeneracyjne skóry - gojenie się ran, redukcji blizn i rozstępów. Nadaje efekt naturalnego blasku i zdrowego wyglądu. Wpływa na stabilizację gruczołów wydzielających sebum, na dodatek głęboko i długotrwale nawilża zmiękczając naskórek. Polecany szczególnie do pielęgnacji cery problematycznej, tłustej i mieszanej. Sprawdzi się także doskonale do naturalnej pielęgnacji włosów w formie odżywki wzmacniając i nadając włosom połysku, a także chroni przed działaniem promieni ultrafioletowych.

olej ze slonecznika
olej ze slonecznika fot.2