Olej
z orzechów włoskich

Owoce orzecha włoskiego (Juglans regia) słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych. Pierwsze uprawy opisywane były już w I wieku naszej ery przez Pliniusza Starszego w słynnym dziele “Historia Naturalis”. Stanowiły cenny składnik diety starożytnych Greków i Rzymian. W całej Europie rozpowszechniły się w średniowieczu. Drzewa te charakteryzują się długowiecznością, potrafią dożyć 400 lat. W wierzeniach kultur ludowych, ze względu na charakterystyczny wygląd, uważano, że poprawiają sprawność mózgu. Współczesne badania naukowe potwierdzają te teorie. Orzechy włoskie z całą pewnością można nazwać lokalnym skarbem.

Nasz olej z orzechów włoskich tłoczony jest na zimno, dzięki czemu zachowuje swój orzechowy zapach i słodki smak z nutą karmelu. Oleju nie należy podgrzewać, wzrost temperatury powoduje nie tylko utratę walorów smakowych, ale i większość cennych właściwości. Idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek, deserów, past, czy sosów.

W strukturze oleju z orzechów włoskich kryje się bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolenowego (omega-3), linolowego (omega-6) oraz oleinowego (omega-9).

Witaminy w oleju z orzechów włoskich:

A

Witamina A

E

Witamina E

E

Witamina K

B

Witaminy z grupy B

olej z orzechów włoskich
olej z orzechów włoskich fot. 2