Olej
z orzechów włoskich

Owoce orzecha włoskiego (Juglans regia) słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych. Pierwsze uprawy opisywane były już w I wieku naszej ery przez Pliniusza Starszego w słynnym dziele “Historia Naturalis”. Stanowiły cenny składnik diety starożytnych Greków i Rzymian. W całej Europie rozpowszechniły się w średniowieczu. Drzewa te charakteryzują się długowiecznością, potrafią dożyć 400 lat. W wierzeniach kultur ludowych, ze względu na charakterystyczny wygląd, uważano, że poprawiają sprawność mózgu. Współczesne badania naukowe potwierdzają te teorie. Orzechy włoskie z całą pewnością można nazwać lokalnym skarbem.

Nasz olej z orzechów włoskich tłoczony jest na zimno, dzięki czemu zachowuje swój orzechowy zapach i słodki smak z nutą karmelu. Oleju nie należy podgrzewać, wzrost temperatury powoduje nie tylko utratę walorów smakowych, ale i większość cennych właściwości. Idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek, deserów, past, czy sosów.

W strukturze oleju z orzechów włoskich kryje się bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolenowego (omega-3), linolowego (omega-6) oraz oleinowego (omega-9). W mniejszych stężeniach znajdziemy też inne kwasy, w tym elagowy, którego działanie powstrzymujące wzrost komórek nowotworowych zostało niedawno potwierdzone. Obfitość kwasów nienasyconych - które obejmują aż 85% zawartości, przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, działając pozytywnie na układ krążenia, wzmacnia także układ odpornościowy. Jest zatem lekarstwem na szereg coraz bardziej powszechnych chorób cywilizacyjnych.

Olej z orzechów włoskich sprawdza się we wszelkich chorobach układu trawiennego. Oczyszcza jelita i usprawnia ich pracę, zapobiega zaparciom i odkładaniu się złogów. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i antybakteryjnie - zarówno przy stosowaniu wewnętrznym, jak i na skórę. Doskonale radzi sobie ze stanami zapalnymi, a nawet grzybami, zwłaszcza szczepem Candida. Potwierdzone jest również jego działanie antyoksydacyjne, spowalniające procesy starzenia się organizmu: eliminuje wolne rodniki dostarczając wartościowych składników odżywczych.

Witaminy w oleju z orzechów włoskich:

A

Witamina A

odpowiedzialna za prawidłowy proces układu wzrokowego, pokarmowego i oddechowego
E

Witamina E

zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia
E

Witamina K

zapewnia odpowiednie krzepnięcie krwi
B

Witaminy z grupy B

odpowiedzialne m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego

Olej z orzechów włoskich w zastosowaniach zewnętrznych

Olej z orzechów włoskich doskonale odbudowuje naturalną barierę ochronną skóry i włosów. Wspiera procesy regeneracyjne, nawilża i zmiękcza skórę. Jest idealnym wyborem w przypadku skóry dojrzałej, redukując wszelkie przedwczesne oznaki starzenia. Równie dobrze sprawdzi się w naturalnej pielęgnacji cery suchej. Bogactwo kwasów tłuszczowych i witamin zawartych w oleju wspomaga wzrost włosów, jeśli regularnie wmasowuje się go w skórę głowy. Stosowany na całą powierzchnię włosów wygładza i odżywia je nadając tym samym blask. Z powodzeniem łagodzi także objawy infekcji grzybiczych, leczy egzemę i łuszczycę. Wygładza cerę i zmniejsza objawy trądziku.

olej z orzechów włoskich
olej z orzechów włoskich fot. 2