Olej
z czarnuszki

Czarny kminek zwany czarnuszką jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. Już Egipcjanie słynęli z umiejętnego wykorzystania jej dobroczynnych właściwości. Na ich papirusowych zwojach można odnaleźć dowody opisujące metody stosowania czarnuszki w zaskakująco rozwiniętych technikach medycznych starożytnego Egiptu. Nie jest to jednak pierwsza wzmianka o tej niewielkiej roślinie. W kulturze hebrajskiej czarny kminek odgrywał równie istotną rolę co pszenica i jęczmień. Pod nazwą “czarny kminek” znajdziemy około 20 różnych gatunków. Najpotężniejsza pod względem swoich prozdrowotnych właściwości jest Nigella sativa L. W Polsce znana pod nazwą czarnuszka siewna.

Olej z nasion czarnuszki jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlaczego są niezbędne? Ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego konieczna jest ich suplementacja. Kwasy te są budulcem naszego organizmu, regulują wzrost i powstawanie nowych komórek. Nieoceniony wpływ mają również na nasz system immunologiczny, zwłaszcza w okresie obniżonej odporności i osłabieniu organizmu, także po inwazyjnych zabiegach np. radio czy chemioterapii. Obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co redukuje ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Wykazują pozytywny wpływ w przypadkach zapalenia stawów i łuszczycy.

Najlepszą jakość mają oleje nierafinowane, tłoczone na zimno. Podczas obróbki termicznej tracą większość swoich cennych właściwości, także smak i zapach. Olej z czarnuszki wytworzony na zimno i bez oczyszczania uzyskuje bardzo wysoką, ponad 80% zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Olej z nasion czarnuszki posiada wysoce cenione właściwości antygrzybicze i antybakteryjne dzięki zawartości tymochinonu. Jest skuteczny w walce z pasożytami w organizmie, a nawet chorobami o charakterze zakaźnym. Olej wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, oczyszcza wątrobę i poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Olej z czarnuszki polecany jest przy problemach z układem trawiennym, pomaga dolegliwościach związanych z zapaleniem jelita grubego - łagodzi objawy i zapobiega utracie masy ciała. Równocześnie działa zapobiegawczo, chroniąc błonę śluzową organizmu, a także nerki i wątrobę przed szkodliwymi substancjami. W swoim składzie chemicznym posiada także naturalne środki przeciwbólowe, działa rozkurczowo, rozgrzewająco i odkażająco.

Zwalcza wszelkie reakcje alergiczne, także atopowe zapalenie skóry. Olej z czarnuszki dobrze wpływa na układ oddechowy, już po kilku dniach stosowania jest w stanie zmniejszyć dolegliwości związane z astmą, zatokami, czy grypą. Czarnuszka, jako jedna z niewielu roślin cechuje się wyjątkowymi właściwościami hamującymi rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych. Stanowi idealne wsparcie oraz zapobiega uszkodzeniom komórek po wszelkich zabiegach chemio bądź radioterapii.

Substancje czynne

Skład chemiczny czarnuszki siewnej to 1% olejku lotnego, 25-40% olejku tłustego, ponad saponiny oraz żywice, substancje gorzkie i garbniki. Substancje te odpowiadają za właściwości antybakteryjne i przeciwskurczowe. Olejek lotny wykazuje działanie przeciwbakteryjne i antyrobacze niszcząc niektóre rodzaje pleśni i tasiemców. Ponad to, olej z czarnuszki to bogactwo minerałów, takich jak cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas.

olej z czarnuszki

Witaminy w oleju z czarnuszki:

A

Witamina A

odpowiedzialna za prawidłowy proces układu wzrokowego, pokarmowego i oddechowego
E

Witamina E

zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia
B

Witaminy z grupy B

odpowiedzialne m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego

Olej z czarnuszki w zastosowaniach zewnętrznych

Olej z czarnuszki dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i łagodzącym pomaga w problemach skórnych. Stanowi naturalne lekarstwo na trądzik, łuszczycę, grzybicę i wysypki i wspomnianego atopowego zapalenia skóry. Zalecany do stosowania w przypadku oparzeń słonecznych, ale i do stosowania na co dzień, dla osób o problematycznej cerze - suchej, wrażliwej i skłonnej do podrażnień. Przywraca koloryt poszarzałej skórze i dzięki obecności witamin zachowuje młody wygląd.

olej z czarnuszki fot.2