Olej
z czarnuszki

Czarny kminek zwany czarnuszką jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. Już Egipcjanie słynęli z umiejętnego wykorzystania jej dobroczynnych właściwości. Na ich papirusowych zwojach można odnaleźć dowody opisujące metody stosowania czarnuszki w zaskakująco rozwiniętych technikach medycznych starożytnego Egiptu. Nie jest to jednak pierwsza wzmianka o tej niewielkiej roślinie. W kulturze hebrajskiej czarny kminek odgrywał równie istotną rolę co pszenica i jęczmień. Pod nazwą “czarny kminek” znajdziemy około 20 różnych gatunków. Najpotężniejsza pod względem swoich prozdrowotnych właściwości jest Nigella sativa L. W Polsce znana pod nazwą czarnuszka siewna.

Olej z nasion czarnuszki jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlaczego są niezbędne? Ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego konieczna jest ich suplementacja.

Najlepszą jakość mają oleje nierafinowane, tłoczone na zimno. Podczas obróbki termicznej tracą większość swoich cennych właściwości, także smak i zapach. Olej z czarnuszki wytworzony na zimno i bez oczyszczania uzyskuje bardzo wysoką, ponad 80% zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Substancje czynne

Skład chemiczny czarnuszki siewnej to 1% olejku lotnego, 25-40% olejku tłustego, ponad saponiny oraz żywice, substancje gorzkie i garbniki. Ponad to, olej z czarnuszki to bogactwo minerałów, takich jak cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas.

olej z czarnuszki

Witaminy w oleju z czarnuszki:

A

Witamina A

E

Witamina E

B

Witaminy z grupy B

olej z czarnuszki fot1
Olej z czarnuszki fot 2