Olej
rzepakowy



OLIWA PÓŁNOCY PEŁNA CENNYCH WŁAŚCIWOŚCI

Zachwycamy się oliwą z oliwek, doceniamy olej słonecznikowy, a olej rzepakowy. Jak mówi przysłowie "cudze chwalicie swego nie znacie". A przecież to właśnie olej rzepakowy ma najdoskonalszy skład kwasów tłuszczowych.

Ze względu na wysoką, najbardziej zbliżoną do oliwy z oliwek zawartość kwasu oleinowego, olej rzepakowy bywa nazywany "oliwą północy". To określenie poza przypisaniem olejowi rzepakowemu równej wartości co oliwie z oliwek, akcentuje lepsze dostosowanie właściwości polskiego surowca do warunków naszej szerokości geograficznej (większa zawartość deficytowych kwasów Omega-3). Choć rzepak kwitnie na żółto, to ma czarne nasiona i właśnie z nich tłoczy się jeden z najzdrowszych olei na świecie. Niestety, olej rzepakowy nie jest u nas zbytnio doceniany. A szkoda, bo wspomaga pracę mózgu, serca i sprzyja zachowaniu młodości.

Olej rzepakowy jest nam potrzebny z powodu obecności niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych - linolowego (omega-6) i linolenowego (omega-3). Organizm potrzebuje ich do dobrej pracy serca i funkcjonowania układu krwionośnego, pracy nerek, kondycji skóry, ale nie potrafi ich wytworzyć. Dlatego musimy dbać, by dostarczyć ich sobie w pożywieniu. Oleje należą do najlepszych źródeł tych substancji. Ale równie ważna jest proporcja między nimi. Najbardziej pożądana to dwie części omega-6 do jednej części omega-3. Nie jest łatwo utrzymać taką proporcję, bo w pożywieniu mamy nadmiar kwasów omega-6 w stosunku do omega-3. Ale stosunek kwasów 2:1 występuje właśnie w oleju rzepakowym. W popularnym oleju sojowym jest to 7:1, w słynnej oliwie - 10:1, a w chętnie kupowanym oleju słonecznikowym - aż 126:1. Pod względem tej proporcji olej rzepakowy góruje nad wszystkimi innymi, z wyjątkiem lnianego, który ma więcej omega-3 niż omega-6.

OLEJ RZEPAKOWY ZAWIERA CENNY KWAS OLEINOWY

Kwas ten zmniejsza zawartość złego cholesterolu (LDL) i poprawia stosunek dobrego (HDL) do złego. Aż 62 proc. oleju rzepakowego to właśnie jednonienasycony kwas oleinowy. W tym przypadku lepsza jest oliwa, która zawiera 75 proc. tego kwasu. Olej lniany ma go 23 proc,. sojowy - 37 proc., słonecznikowy - 18 proc.

kwas oleinowy

WITAMINY W OLEJU RZEPAKOWYM

E

Witamina E

(19mg/100g)

wychwytującą wolne rodniki;
ma jej więcej niż oliwa i olej sojowy.
K

Witamina K

(150 μg/100 g)

niezbędną dla krzepnięcia krwi.
A

Prowitamina A

(550 μg/100 g)

wpływa bardzo dobrze na cerę,
włosy, paznokcie.

SUBSTANCJE CZYNNE

Po procesie produkcyjnym pozostają w oleju tak zwane substancje niezmydlające się. W ich skład wchodzą związki biologicznie czynne: sterole roślinne i ich estry, tokoferole, karoteny, woski, związki polifenolowe. Obecność ich w oleju decyduje o tym, że można go zaliczyć do tzw. żywności funkcjonalnej. Sterole roślinne, nazywane też fitosterolami, konkurująć z cholesterolem mogą wspomagać działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi. Sumaryczna zawartość fitosteroli w oleju rzepakowym wynosi około 12mg/g oleju. Występujące w oleju rzepakowym tokochromanole są reprezentowane głównie przez tokoferole. Ich sumaryczna zawartość wynosi około 800mg/kg. Wszystkie tokoferole mają zdolność wychwytywania wolnych rodników i ochrony przed utlenianiem. Ważniejsza ich rolą biologiczną jest to, że posiadają aktywność witaminy E, zwanej witaminą młodości. Olej rzepakowy zawiera znacznie więcej steroli i tokoferoli niż oliwa z oliwek. Substancją typu polifenoli występującą w nasionach rzepaku w największej ilości jest synapina. Związki polifenolowe posiadają zdolność wychwytywania wolnych rodników i pod tym względem współdziałają z tokoferolami zapobiegając utlenianiu i psuciu się oleju.

olej rzepakowy dla wzroku, serca i urody

DLA WZROKU, SERCA I URODY

Jest on ponadto jednym z olejów najbogatszych w prowitaminę A, czyli beta-karoten. Związek ten ma właściwości antyoksydacyjne, ale także korzystnie wpływa na kondycję naszego systemu odpornościowego oraz funkcjonowanie wzroku.

Oprócz swoich właściwości spożywczych bywa również stosowany w kosmetyce. Podobnie, jak oliwę z oliwek czy olej lniany, można go na przykład nakładać na włosy lub stosować w charakterze płukanki (niewielką ilość oleju dodajemy do wody, w której następnie moczymy włosy). Taka "maseczka" spowoduje, że włosy będą bardziej gładkie i lśniące, a także łatwiejsza do rozczesywania.

olej tłoczony metodą tradycyjną

NAJLEPSZY - TŁOCZONY METODĄ TRADYCYJNĄ

Nasz olej rzepakowy tloczony jest na zimno metodą tradycyjną, co sprawia, że składniki oleju zachowują swoje naturalne struktury i właściwości. Podstawę do produkcji olejów stanowi wysokiej jakości zdrowe, czyste i dojrzałe ziarno rzepaku. Jest to piewsze tłoczenie bez filtrowania, rafinacji i ulepszaczy. To wszystko sprawia, że olej zachowuje wspaniałe właściwości zapachowe, smakowe oraz naturalną barwę. Ludzie starsi rozpoznają w tym oleju smaki dzieciństwa, bo tak kiedyś smakował olej rzepakowy.

Ze względu na charakterystyczny smak i zapach stanowi idealny dodatek do takich produktów jak: kasze, ziemniaki, biały ser, sosy, majonezy czy dresingi do sałatek.