Olej
rydzowy

Lnicznik siewny (Camelina sativa) - zwany także lnianką, lennicą, judrą, czy rydzem lub rydzykiem ze względu na brunatny odcień ziaren rośliny. Z badań archeologicznych wynika, że w naszych słowiańskich regionach tłoczono go już 3 tys. lat temu. Jeszcze w latach 50-tych ubiegłego wieku był częstym bywalcem na polskich stołach. Później jego popularność spadła na rzecz spokrewnionego z nim rzepaku, który dawał większe plony. Teraz wraca do łask i na nasze talerze. Ma charakterystyczny cebulowo-orzechowy smak z nutką korzennej goryczy. Kiedyś bardzo popularny dodatek do śledzi, czy po prostu maczania w nim chleba.

Nasz olej rydzowy to bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w swoim składzie zawiera ich aż 90%, a ponad połowa to wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Dokładny podział wygląda następująco: Omega-3 (alfa – linolenowy) – 35%, Omega-6 (kwas linolowy) – 17%, Omega-9 (kwas oleinowy) – 17%. Olej rydzowy nadaje się wyłącznie do stosowania na zimno.

W swoim składzie olej z lnianki zawiera wiele cennych fitosteroli oraz minerałów i witamin

Witaminy w oleju rydzowym:

A

Witamina A

B

Witaminy z grupy B

E

Witamina E

olej rydzowy
olej rydzowyfot. 2
KUP TERAZ