Olej
z wiesiołka

Wiesiołek (Oenothera L.) to roślina pochodząca z obszaru Ameryki Północnej i Południowej. Do Europy sprowadzona już w XVII wieku rozpowszechniła się również w Polsce, gdzie występuje około 30 gatunków tej rośliny. Jej charakterystyczne drobne, biało-żółte kwiaty można dostrzec na polach i łąkach, a za swój potencjał medycznych dobrodziejstw i właściwości doceniany jest od pradziejów w medycynie ludowej.

Nasz olej z wiesiołka tłoczony jest na zimno i również w takiej formie zalecamy jego stosowanie. Dzięki temu zachowuje wszelkie swoje właściwości. Zawiera wyjątkowo duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym aż ok. 68% kwasu linolowego (LA) i gamma-linolenowego (GLA), a także inne kwasy tłuszczowe – oleinowy, palmitynowy i stearynowy – oraz fitosterole, białko bogate w aminokwasy siarkowe i tryptofan, enzymy, witaminę E, cynk, selen, magnez i wapń.

Witaminy w oleju z wiesiołka:

A

Witamina A

B

Witaminy z grupy B

C

Witamina C

E

Witamina E

olej z wiesiolka
olej z wiesiolka fot. 2