Olej
z ogórecznika

Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) - zioło, które bardzo dobrze znane było rzymskim legionistom. W starożytności wierzono, że wzmaga męstwo i dodaje odwagi, dlatego dodawano je do wina żołnierzy. Po bitwie wino miało inne zastosowanie - leczyło rany fizyczne i psychiczne, uśmierzało ból wywołany obrażeniami ciała, jak i stratą przyjaciół, którzy z bitwy nie wrócili. Rzymianie stosowali ogórecznik również na apatię. Medycyna ludowa wykorzystywała ziele ogórecznika m.in. na pobudzenie laktacji, choroby gardła, języka i dziąseł. Rekomendowano je jako środek wzmacniający serce, mózg, pamięć, a także na oczyszczenie krwi. Współcześnie wiadomo, że roślina zawiera dużo soli wapnia i potasu, które stymulują pracę nandnerczy, odpowiedzialnych za wydzielanie adrenaliny.

Najcenniejszym atutem oleju z ogórecznika jest bogactwo kwasów ALA, czyli kwas alfa-linolenowy oraz GLA, czyli kwas gamma-linolenowy pochodzące z rodzin kwasów omega-3 i omega-6, należących do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej zawiera także cenne substancje odżywcze: sól krzemu, flawownoidy, sapoiny oraz pierwiastki śladowe takie jak magnez, potas, cynk i żelazo

Nasz olej z nasion ogórecznika lekarskiego tłoczony jest na zimno w temperaturze do 40 stopni celsjusza. 100% naturalny, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości odżywcze i delikatny smak.

Witaminy w oleju z ogórecznika

A

Witamina A

C

Witamina C

olej z ogórecznika
olej tłoczony metodą tradycyjną