Olej
z gorczycy

Gorczyca biała ( Sinapsis alba) - jedna z najstarszych przypraw, ale także zioło, z którego właściwości zdrowotnych od lat korzysta medycyna. Pochodzi głównie z rejonu Morza Śródziemnomorskiego i Europy południowo-wschodniej. Lud sumeryjski używał nasion jako składnika maści leczniczych. Dla Greków i Rzymian stanowiła afrodyzjak. Legendy głoszą, że Pitagoras doradzał stosowanie plastrów gorczycowych na rany po ukąszeniach skoropionów i wężów, a Hipokrates zalecał do użytku wewnętrznego i zewnętrznego. Gorczyca zajmuje także bardzo ważne miejsce w świadomości ludowej. Łączono ją z najmocniejszymi uczuciami: z miłością i nienawiścią. Gorczyca dotarła do Europy w Średniowieczu. Współcześnie różne rodzaje nasion gorczycy stosuje się w kuchni oraz w ziołolecznictwie, a olej powstały z ziaren wykorzystuje się w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.

Gorczyca zawiera glikozydy, synigrynę i synalbinę, któa rozpada się dając olejek gorczyczny, białka i olej. Najcenniejszą zaletą oleju z gorczycy jest bogactwo kwasów tłuszczowych: kwas oleinowy, kwas linolowy i kwas erukowy. Ze względu na korzystny stosunek kwasów omega-3 do kwasów omega-6 zalecany jest osobom cierpiącym na choroby sercowo-naczyniowe. Olej jest skarbnicą pierwiastków takich jak: żelazo, wapń, fosfor, selen, cynk i magnez. Zawiera również ß–karoten i duże ilości siarki, co czyni go bardzo dobrym produktem do walki z niedoskonałościami.

Nasz olej z gorczycy tłoczony jest na zimno w temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni celsjusza. Ma charakterystyczny smak i aromat. Powszechnie stosowany jest w kuchni podstawa zdrowych sałatkowych dressingów.

Olej z gorczycy pomaga w problemach żołądkowych. Wykorzystywany jest przy kłopotach z refluksem, nieżytem i wrzodami żołądka. Ma działanie pobudzające trawienie i krążenie krwi. Stosuje się go również w celu normalizacji ciśnienia tętniczego krwi. Dostarczając organizmowi jedno-nasyconych kwasów tłuszczowych oraz przeciwutleniaczy, obniża poziom cholesterolu. Stosowany zewnętrznie posiada właściwości łagodzące ból mięśni i stawów, reumatyzm.

Witaminy w oleju z gorczycy

E

Witamina E

opóźnia procesy starzenia, odżywia, nawilża i regeneruje skórę

Olej z gorczycy w zastosowaniach zewnętrznych

Olej z gorczycy powszechnie stosowany jest w kosmetyce. Używany jest do pielęgnacji włosów; posiada właściwości nawilżające, odżywiające, wzmacniające i pobudzające cebulki do wzrostu. Pomaga także pozbyć się łupieżu. Właściwości zmiękczające i nawilżające oleju wspomagają pielęgnację cery suchej, wrażliwej i wymagającej regeneracji. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy dotlenia skórę, a wmasowany pozwala na poprawę krążenia. Zawarte w oleju składniki chronią ciało przed zimnem, a skórę przed wysuszeniem, dlatego polecane jest stosowanie oleju w okresach jesienno - zimowych. Latem nawilża skórę i zmniejsza jej łuszczenie.