Olej
z gorczycy

Gorczyca biała ( Sinapsis alba) - jedna z najstarszych przypraw, ale także zioło, z którego właściwości zdrowotnych od lat korzysta medycyna. Pochodzi głównie z rejonu Morza Śródziemnomorskiego i Europy południowo-wschodniej. Lud sumeryjski używał nasion jako składnika maści leczniczych. Dla Greków i Rzymian stanowiła afrodyzjak. Legendy głoszą, że Pitagoras doradzał stosowanie plastrów gorczycowych na rany po ukąszeniach skoropionów i wężów, a Hipokrates zalecał do użytku wewnętrznego i zewnętrznego. Gorczyca zajmuje także bardzo ważne miejsce w świadomości ludowej. Łączono ją z najmocniejszymi uczuciami: z miłością i nienawiścią. Gorczyca dotarła do Europy w Średniowieczu. Współcześnie różne rodzaje nasion gorczycy stosuje się w kuchni oraz w ziołolecznictwie, a olej powstały z ziaren wykorzystuje się w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.

Gorczyca zawiera glikozydy, synigrynę i synalbinę, któa rozpada się dając olejek gorczyczny, białka i olej. Najcenniejszą zaletą oleju z gorczycy jest bogactwo kwasów tłuszczowych: kwas oleinowy, kwas linolowy i kwas erukowy. Olej jest skarbnicą pierwiastków takich jak: żelazo, wapń, fosfor, selen, cynk i magnez. Zawiera również ß–karoten i duże ilości siarki.

Nasz olej z gorczycy tłoczony jest na zimno w temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni celsjusza. Ma charakterystyczny smak i aromat. Powszechnie stosowany jest w kuchni podstawa zdrowych sałatkowych dressingów.

Witaminy w oleju z gorczycy

E

Witamina E

olej z gorczycy 1
olej z gorczycy fot. 2