Olej
lniany

Len (Linum usitatissimum) - roślina, której właściwości lecznicze wykorzystywane są już od ponad 5 tys. lat. Len “udomowiony” został jednak jeszcze wcześniej - 6 tys. lat p.n.e w Mezopotamii. Łacińska nazwa “usitatissimum” znaczy najpożyteczniejszy, gdyż wykorzystywana jest cała roślina z wyjątkiem korzenia. Mahatma Gandhi podobno wygłosił kiedyś tezę: “Gdzie nasiona lnu staną się jednym z podstawowych pokarmów, tam zapanuje zdrowie”. Dawniej len był rośliną uprawianą we wszystkich starych cywilizacjach, dostarczając włókien do wyrobu płótna oraz oleju. Egipcjanie w lniane płótna owijali zabalsamowane zwłoki. Grecy i Rzymianie olej stosowali głównie do pielęgnacji skóry i włosów. W średniowiecznej Europie olej lniany używany był w kuchni i do oświetlania. Nasiona lnu zwyczajnego (siemię lniane) stanowią surowiec, w którym kryje się wielki potencjał leczniczy i kosmetyczny.

Olej lniany jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwasów linolenowego omega -3, omega-6 i omega-9. To bogactwo witaminy E nazywanej “witaminą młodości” lub “witaminą płodności”. Zawiera glicerydy nienasyconych kwasów tłuszczowych uważanych za witaminę F.

Nasz olej lniany tłoczony jest na zimno z rozdrobnionych nasion i oczyszczony od śluzu i zanieczyszczeń. Ma barwę żółtą, przezroczystą i delikatny ziołowy aromat. Idealnie sprawdza się w kuchni, jako zdrowy dodatek do surówek, ryb, past, zup, kaszy, ziemniaków, a także koktajli warzywnych i owocowych.

Witaminy w oleju lnianym

E

Witamina E

olej lniany
olej lniany fot. 2