Olej
lniany

Len (Linum usitatissimum) - roślina, której właściwości lecznicze wykorzystywane są już od ponad 5 tys. lat. Len “udomowiony” został jednak jeszcze wcześniej - 6 tys. lat p.n.e w Mezopotamii. Łacińska nazwa “usitatissimum” znaczy najpożyteczniejszy, gdyż wykorzystywana jest cała roślina z wyjątkiem korzenia. Mahatma Gandhi podobno wygłosił kiedyś tezę: “Gdzie nasiona lnu staną się jednym z podstawowych pokarmów, tam zapanuje zdrowie”. Dawniej len był rośliną uprawianą we wszystkich starych cywilizacjach, dostarczając włókien do wyrobu płótna oraz oleju. Egipcjanie w lniane płótna owijali zabalsamowane zwłoki. Grecy i Rzymianie olej stosowali głównie do pielęgnacji skóry i włosów. W średniowiecznej Europie olej lniany używany był w kuchni i do oświetlania. Nasiona lnu zwyczajnego (siemię lniane) stanowią surowiec, w którym kryje się wielki potencjał leczniczy i kosmetyczny.

Olej lniany jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwasów linolenowego omega -3, omega-6 i omega-9. Kwasy omega-3 neutralizują czynniki zapalne degradujące naczynia krwionośne, dzięki czemu obniżają ciśnienie krwi. Przyczyniają się również do zmniejszenia poziomu cholesterolu LDL, tym samym redukują ryzyko chorób układu krwionośnego. Wspomagają leczenie zaburzeń prostaty i obniżenia płodności u mężczyzn. Nienasycone kwasy tłuszczowe mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, układu oddechowego i nerek.

Olej lniany to bogactwo witaminy E nazywanej “witaminą młodości” lub “witaminą płodności”. Działa odżywczo na skórę i zapobiega schorzeniom układu krążenia. To także naturalny przeciwutleniacz, chroniący organizm przed nadmierną produkcją wolnych rodników. Olej lniany zawiera glicerydy nienasyconych kwasów tłuszczowych uważanych za witaminę F. Jest ona być może zapomniana lecz niezbędna do regeneracji i właściwej elastyczności skóry.

Nasz olej lniany tłoczony jest na zimno z rozdrobnionych nasion i oczyszczony od śluzu i zanieczyszczeń. Ma barwę żółtą, przezroczystą i delikatny ziołowy aromat. Idealnie sprawdza się w kuchni, jako zdrowy dodatek do surówek, ryb, past, zup, kaszy, ziemniaków, a także koktajli warzywnych i owocowych. Codzienne spożywanie oleju lnianego wspomaga trawienie i przemianę materii.

Podany wewnętrznie olej wchłania się łatwo w przewodzie pokarmowym i obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa regenerująco na skórę. Zastosowany miejscowo na skórę normalizuje jej czynności, nadaje prawidłową elastyczność i odporność na niekorzystne czynniki zewnętrzne oraz poprawia zdolność ziarninowania i szybkiej regeneracji naskórka. Podobnie korzystnie działa regenerująco i powlekająco na błony śluzowe. Badania wskazują, że codzienne przyjmowanie doustnie oleju lnianego może mieć korzystny wpływ w stwardnieniu rozsianym.

Witaminy w oleju lnianym

E

Witamina E

uelastycznia i wzmacnia strukturę skóry, zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia.

Olej lniany w zastosowaniach zewnętrznych

Zewnętrznie podaje się olej lniany w postaci maści, kremów i mazideł. Stosowany jest w leczeniu przewlekłej suchości, łuszczeniu i pękaniu naskórka oraz trądziku pospolitym. Wspomaga gojenie oparzeń skóry, łagodzi objawy wysypki alergicznej i świądu. Równie dobry jest na odleżyny i owrzodzenia żylakowe kończyn. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji włosów i skóry głowy. Za sprawą dużej zawartości kwasu alfa-linolenowego odżywia cebulki, a w rezultacie pobudza wzrost włosów i dba o odpowiednie nawilżenie.

olej lniany
olej lniany fot. 2