Ocet
jabłkowy

Historia pozyskiwania octu jabłkowego sięga 5 tys. lat, p.n.e. Jego lecznicze właściwości znane i wykorzystywane były przez przez starożytne kultury: egipską, babilońską, chińską, grecką i rzymską. Stosowano go wówczas głównie na poprawę odporności oraz do pobudzenia krążenia i oczyszczania wątroby. Hipokrates określany mianem Ojca Medycyny zalecał stosowanie octu w dolegliwościach dróg oddechowych, królowa Kleopatra nie tylko brała w nim kąpiel, ale i piła rozcieńczony, dzięki czemu słynęła ze smukłej figury i dobrego zdrowia, a rzymscy legioniści w połączeniu z wodą, skutecznie gasili nim pragnienie.

Cudowną moc octu doceniono także w średniowieczu. Królował na stołach, jako panaceum ułatwiające trawienie tłustych i ciężkich potraw oraz zapobiegał problemom gastrycznym. Stosowano go również do konserwacji jedzenia, a podczas wojen do opatrywania ran.

Nasz ocet jabłkowy, produkowany z polskich, ekologicznych jabłek podlega naturalnej fermentacji (6%). Ma żółto-brązowe zabarwienie, jest lekko mętny i wyróżnia go charakterystyczny kwaśny octowy smak i zapach jabłek.

Głównym składnikiem octu jabłkowego jest kwas octowy, mający silne działanie bakteriobójcze oraz kwas mlekowy wpływający korzystnie na mikroflorę jelitową oraz odporność organizmu. Zawiera enzymy ułatwiające trawienie oraz pektyny usprawniające metabolizm, wspierające działanie układu krwionośnego, obniżające poziom złego cholesterolu. W jego składzie znajdziemy także aminokwasy, związki polifenolowe, kwas foliowy i sporą dawkę beta-karotenu, który wpływa na niwelowanie w organizmie wolnych rodników, przyczyniających się do przyspieszania procesów starzenia. Ocet jest bogatym źródłem pierwiastków takich jak: potas, sód, fluor, żelazo, fosfor, magnez, mangan i wapń. Trzy ostatnie mają znaczący wpływ na profilaktykę osteoporozy.

Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach. Badania potwierdzają, że systematyczne jego stosowanie w diecie, ma odzwierciedlenie w poprawie stanu zdrowia. Wykorzystywany jest powszechnie w kuchni, jako zdrowy dodatek do wielu potraw, głównie sałatek i dań mięsnych.
Wykazuje silne działanie antybakteryjne, pomaga w walce z grzybicą paznokci , wsz ami, brodawkami i infekcjami ucha. Pozytywnie wpływa na układ krążenia, zmniejsza ryzyko miażdżycy, wzmacnia odporność, odkwasza organizm, a za sprawą potasu reguluje ciśnienie krwi. Zalecany jest do obniżania poziomu glukozy we krwi szczególnie u osób z cukrzycą typu II. Jest także doskonałym remedium na przeziębienie i nieprzyjemny zapach z ust.

Znany jest powszechnie jako środek wspomagający odchudzanie, gdyż pobudza procesy trawienne i zmniejsza apetyt. Zawarty w occie kwas chlorogenowy ogranicza wchłanianie cukru z przewodu pokarmowego, a katechiny wpływają korzystnie na metabolizm spoczynkowy. By zauważyć pozytywne wyniki należy połączyć spożywanie octu wraz ze zbilansowaną dietą oraz aktywnością fizyczną. Pomaga także w usuwaniu toksyn zgromadzonych w organizmie.

Witaminy w occie jabłkowym:

A

Witamina A

wspomagająca widzenie i odporność
B

Witaminy z grupy B

wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego
C

Witamina C

wzmacnia układ krwionośny i naturalną odporność organizmu
E

Witamina E

działanie przeciwnowotworowe, zmniejsza ryzyko chorób naczyń krwionośnych i zaćmy
P

Witamina P

reguluje ciśnienie, usprawnia przepływ krwi w naczyniach wieńcowych

Ocet jabłkowy w zastosowaniach zewnętrznych

Ocet jabłkowy stosowany jest również w kosmetyce. Preparaty przygotowywane na bazie octu, dzięki zawartości naturalnych kwasów pomagają w walce z łupieżem, zapobiegają przetłuszczaniu się i wypadaniu włosów. Stosowane do pielęgnacji ciała przywracają naturalne pH skóry, redukują wydzielanie sebum, a tym samym wspomagają walkę z trądzikiem i przebarwieniami. Ocet jabłkowy ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Rozcieńczony może posłużyć jako środek do przemywania powierzchownych oparzeń. Wykorzystywany jest także jako bezpieczny i skuteczny środek czyszczący wszelkich nawierzchni.

ocet jabłkowy