Ketchup

Ketchup po raz pierwszy w kuchni wykorzystali Chińczycy. Wymyślony przez nich sos początkowo stosowany był głównie do przygotowywania dań rybnych. W Europie ketchup pojawił się pod koniec XVII w. i wtedy uzyskał konsystencję oraz smak z jakim kojarzymy go do dziś. Z Anglii ruszył na podbój nowego świata i nadal doskonale sprawdza się w każdej kuchni jako smakowity dodatek do dań.

Ketchup po raz pierwszy w kuchni wykorzystali Chińczycy. Wymyślony przez nich sos początkowo stosowany był głównie do przygotowywania dań rybnych. W Europie ketchup pojawił się pod koniec XVII w. i wtedy uzyskał konsystencję oraz smak z jakim kojarzymy go do dziś. Z Anglii ruszył na podbój nowego świata i nadal doskonale sprawdza się w każdej kuchni jako smakowity dodatek do dań.

Pomidory zawierają dużą dawkę witaminy A, witaminy C i K oraz witaminę B6. Są również źródłem potasu, manganu, magnezu, fosforu i miedzi. Ketchup jest również bogatym źródłem kwasu foliowego i tiaminy.

Dzięki swoim walorom smakowym ketchup znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Idealnie podkreśli smak ulubionej kanapki, doskonale sprawdzi się jako dodatek do sosów, chłodnych i gorących przekąsek oraz mięs. Niezastąpiony podczas spotkań przy grillu i ognisku.

ketchup
ketchup fot. 2